Pilates Nedir ?
Joseph Pilates tarafından 20. Yüzyılın başında geliştirilen bir fiziksel fitness sistemidir.
Pilates, birinci dünya savaşı sırasında Joseph tarafından yaralılar için rehabilitasyon programını geliştirmek amacıyla kuruldu. Pilates o dönemde yaralı askerlerin güçlerini kazanmaları ve vücut dengelerini geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlandı.
Joseph, pilates nedir sorusunu şöyle açıklıyor;
Sürekli tekrarlanan hareketler yerine, kontrol ve tekniğe ihtiyaç duyan daha az tekrarlanan, daha hassas hareketlerin tercih edildiği bir kontroloji metodudur. Fiziksel ve zihinsel sağlığın birbiri için son derece gerekli olduğuna inanıyordu, bu da vücudun tam olarak düzenlenmesinin bir yöntemini yaratıyordu.
Pilatesin 6 adet ilkesi vardır ve içten dışa doğru mükemmel vücudu oluşturmanızı sağlar. Yazının devamında bu ilkelerin detaylı açıklamasını bulabilirsiniz.
Pilates ilkeleri ;
- Merkezleme
- Konsantrasyon
- Kontrol
- Hassaslık
- Nefes
- Akış
Pilates Çeşitleri
Pilatesin çeşitleri 2’ye ayrılıyor bunlar, mat pilates ve reformer pilates.
Mat Pilates
Bunlardan birincisi Mat Pilates (Mat Work) kendi vücut ağırlığınız ile pilates hareketleri yaparak uygulanır. Mat pilates, özellikle kalçanız ile omzunuz arasında kalan kasları hedefler. Mat Work hakkında detaylı bilgi için Mat Pilates Nedir yazımızı okuyabilirsiniz.
Aletli Pilates
İkincisi ise Reformer pilatestir. Aletli pilates, Cadillac – Reformer – Chair – Barrel aletleri yardımı ile yapılan ve 500 üzerinde hareket yapmanızı sağlayan çeşididir. Reformer pilates hakkında detaylı bilgi için Reformer Nedir yazımıza alalım sizi.
Pilates, kasları doldurma ve kısaltmaya değil, vücudun uzatılmasına ve sırtın hizalanmasına çalışarak kuvvet, esneklik ve zayıf kasların güçlenmesine odaklanır.
Pilates Nedir (Bilimsel Tanım)
Pilates nedir sorusunun bilimsel cevabı, kontrol bilimi ve kontroloji metodu olarak tanımlanır.
Pilates, temel olarak vücudunuzun ‘güç merkezi’ olarak adlandırılan çekirdeğe odaklanır. Çekirdeğiniz omuzlarınız ile kuyruk sokumunuz arasındaki alandır ve bu alan içerisindeki tüm kas gruplarını kapsar. Pilates size bu alan içerisinde bulunan kas gruplarını çalıştırmayı ve yönetmeyi öğretir.
Pilates’in Omurgaya Faydaları
Pilates’in temel odak noktası sadece spor değil, spor ile beraber rehabilitasyon alanında da çok popüler bir yöntemdir. Pilates, günümüzde uygulanan rehabilitasyon süreçlerinin bir parçası olarak kabul görmüştür ve sürekli kullanılan bir yöntemdir.
Pilates genel olarak; posturel bozuklukların tedavisi, omurgaya yakın kas gruplarının güçlendirilmesi, kemiklerin güçlendirilmesi ve kemiklerin yaşlanmasını geciktirici, hamile kadınlarda doğumun rahat geçmesi ve sağlam bir iskelet oluşturmak için akla gelen ilk spordur.
Pilates hassas hareketler ve özel solunum teknikleri içerir. Vücudunuza güç ve esneklik kazandırmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Pilates yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra daha estetik bir görüntüye kavuştuğunuzu görebilirsiniz.
Kimler Pilates Yapmalı
Bize sorarsanız sağlık ve fiziksel gelişim aşısından 7’den 70’e herkesin yapmasını istiyoruz ama özellikle altta ki soruları kendinize soruyorsanız hiç vakit kaybetmeden pilatese başlayın.
- Vücudunuzu sıkılaştırmak ve toparlamak mı istiyorsunuz? Pilates yapın.
- Dengeli bir vücut mu istiyorsunuz? Pilates yapın.
- Dik durmak mı istiyorsunuz? Pilates yapın.
- Kemiklerinizi güçlendirmek mi istiyorsunuz? Pilates yapın.
- Eğlenerek kilo vermek ve sıkılaşmak mı istiyorsunuz? Pilates yapın.
- İrileşmeden, şişmeden vücudunuzu forma sokmak mı istiyorsunuz? Pilates yapın.
Evet, yukarıda söylediğimiz gibi istekleriniz varsa yapmanız gereken spor kesinlikle ve kesinlikle pilates.
Joseph Hubertus Pilates abimizin çok güzel bir lafı var;
”Fiziksel zindelik ne hayal ederek elde edilir, ne de doğrudan satın alınabilir”
Adam haklı arkadaşlar, oturduğunuz yerde ”keşke benim de mankenler gibi bir vücudum olsa” diyorsanız veya ”bende para çok basarım aminoasit taş gibi olurum” diyorsanız yanlış yazıyı okuyorsunuz. Lütfen sessizce sayfayı terkedin.
Pilates nedir sorunuzu genel olarak cevaplamaya çalıştık ama bitti mi? Tabi ki hayır. Pilatesi çok sevdiğimiz için en ince ayrıntısını anlatana kadar devam ediyoruz.
Yukarıda genel olarak pilatesin ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Şimdi ise pilates nedir sorunuza biraz daha detaylı cevap vermeye çalışacağız.
Pilates öncelikle kuvvet ve esnekliği arttırıcı denge kas grupları olarak adlandırılan kas gruplarını ve içsel kasları çalıştıran bir egzersiz biçimidir. Bunun Türkçe meali ise, kaslarınızı içten yani merkezden çalıştırmaya başlar ve daha sağlıklı, daha esnek ve daha kalıcı bir görünüşe kavuşmanızı sağlar.
Diğer salon sporlarında olduğu gibi belli bir süre spor yaptıktan sonra bırakmanız halinde kaslarınızın erimesi kaçınılmazdır ama belli bir süre pilates yaptıktan sonra bırakmanız halinde oluşan kasların erimesi diğer sporlara göre daha geç olur.
Profesyonel sporcular için pilates, vücudun sakatlanma riskini en aza indirir ve hem tedavi hem de koruyucu bir spordur. Aynı zamanda rehabilitasyon sürecine katkı sağlaması ve meditasyon olarak da uygulanabildiği için profesyonel sporcuların mutlaka yapması gereken bir egzersizdir.
Profesyonel sporculardan bahsetmişken Pilates Yapan Yabancı Ünlüler yazımızda da dünyaca ünlü sporcuların da pilatesi tercih ettiğini görebilirsiniz.
Pilates Prensipleri
Pilatesin genel olarak 6 adet prensibi vardır. Bunlar;
Merkezleme;
Bu kavram fiziksel olarak vücudun merkezini, alt kaburgalarla kasık kemiği arasındaki enerji merkezi alanına getirir. Pilates egzersizleri merkezden başlar.
Konsantrasyon;
Eğer egzersizi yaparken tamamen konsantre olursanız yaptığınız her hareketten maksimum fayda sağlarsınız.
Kontrol;
Her pilates egzersizi tam bir kas kontrolü ile yapılır. Hiçbir vücut kısmı boş bırakılmaz ve zihnin kontrol ettiği tüm kaslar bilinçli bir şekilde hareket ettirilir.
Hassaslık;
Pilates’te, her hareket boyunca farkındalık sürdürülür. Vücudun her bir parçası için diğer vücut bölümlerine göre uygun yerleşim, hizalama ve yörünge bulunur.
Nefes;
Akciğerlerinizi birer körük olarak düşünün, havayı vücudunuzun içine ve dışına pompalamak için kullanın. Pek çok pilates egzersizi nefes ile koordineli olarak yapılır ve nefesin doğru kullanılması pilatesin ayrılmaz bir parçasıdır.
Akış;
Pilates egzersizi akıcı bir şekilde yapılır. Tüm egzersizlerde akıcılık, zarafet ve kolaylık vardır. Bir egzersizin enerjisi tüm vücut parçalarını birleştirir ve vücuda eşit bir şekilde akar.